Ludwig Attevelt

Professioneel saxofonist, saxofoondocent & dirigent.
In Berlicum, Vught, Schijndel, St. Michielsgestel, Boxtel en omgeving.

De orkestdirigent

Na mijn examen saxofoon, waarbij ik cum laude afstudeerde, ging ik in 1989 orkestdirectie studeren bij Jac van Steen aan het conservatorium in Tilburg. De eerste keer dat ik voor een orkest stond dirigeerde ik het eerste deel van de vierde symfonie van Mahler en die ervaring bepaalde de rest van mijn carrière.

Ik werd co dirigent bij het saxofoonensemble van het conservatorium, deed verschillende gastdirecties bij oa. Philips orkest vereniging, Heliconorkest Eindhoven, Tilburgs Symfonie orkest en het ASKO ensemble uit Amsterdam. Verder auditeerde ik bij de International Conducters’ Masterclass van de NOS in Hilversum.

In 1993 studeerde ik cum laude af met het Filharmonisch orkest van ’s Hertogenbosch en werd daar vaste dirigent. Verbonden aan de muziekschool in Boxtel zette ik daar een hele leerlijn op voor de strijkersgroepen. Voor deze groepen schreef ik vaak zelf de arrangementen. Uiteindelijk stroomden deze leerlingen door naar het muziekschoolorkest dat ik dirigeerde.

Daarnaast werd ik ook vaste dirigent van het Eindhovens Jongeren Ensemble, een studentenorkest in Eindhoven. Deze flexibele groep studenten was bereid te experimenteren, wat leidde tot bijzondere uitvoeringen van mijn eigen interpretaties van de muziek van Beethoven. Eén van de hoogtepunten was het vioolconcert van Beethoven met als soliste Cordula Merks.

De koordirigent

Tijdens mijn studie aan het conservatorium in Tilburg was ik dirigent van een jongerenkoor met een volledige band, waar ik mijn vierstemmige harmonieoefeningen omzette in swingende koormuziek. Met dit koor maakte ik ook verschillende buitenlandse reizen en deed ik mee aan concoursen. Verschillende professionele zangeressen, zoals Edith de Hommel en Maaike Widdershoven, zijn in dit koor onder mijn leiding begonnen.

Ik heb als repetitor bij het operakoor van Oss meegewerkt aan de opera Carmen van Bizet. In 2015 had ik de muzikale leiding bij de uitvoering van de musical Ester. Vanaf september 2015 dirigeer ik het koor Amicanto. Een enthousiaste groep zangers en zangeressen die het liefst vijfstemmig een heel divers repertoire zingt.